Wat is Pokémon GO?

Pokémon GO is één van de populairste buitenspelletjes voor kinderen van 10 tot 80 jaar. Het is smartphone game te spelen op een Android device en iOS toestel. De game is ontwikkeld door Niantic in samenwerking met het bedrijf The Pokémon Company. Het spel is gebaseerd op de gelijknamige televisieserie en videogame voor de Nintendo ruim tien jaar geleden. Sinds kort is de smartphone game wereldwijd een enorme trend geworden, ook in Nederland.

De game maakt gebruik van de camera en gps verbinding in je smartphone. De GPS verbinding geeft aan waar je de dieren, uit het Pokémon dierenrijk, kunt vinden en vangen. Als je aangekomen bent op de plek, welk gemarkeerd is op je smartphone via GPS, zie je een Pokémon via de lens van de camera op je smartphone display. Met behulp van het swippen op je scherm kan je de dieren vangen. Eenmaal gevangen moet je de dieren trainen door veel te lopen met je smartphone. Je kan niet smokkelen met het gebruik van een fiets, auto of trein omdat er maximum snelheid is ingesteld van vijf kilometer per uur. Op deze manier stimuleren de game ontwikkelaars dat jongeren naar buiten gaan. De game is niet alleen populair bij jongeren, ook volwassenen. Ondanks vele kritieken over de gevaren van de game, blijft het enorm populair. De gevaren zijn vooral dat men teveel bezig met de game en kijken op het scherm van je smartphone, waardoor je onbewust de weg oversteekt zonder te kijken. Er zijn zelfs al enkele dodelijke ongelukken bekend.

Andere populaire buitenspelletjes

Nog steeds zijn ouderwetse buitenspelletjes, zoals tikkertje en verstoppertje. Boomhutten bouwen via de scouting is een educatief middel om kinderen te vermaken. Tegelijk werken kinderen aan het samenwerken met andere kinderen, de onderlinge sociale communicatie, verbetering van de gezondheid door veel actieve bezigheden en doen ze kennis op. Buitenspelen is voor kinderen belangrijk, vooral het sociale aspect. Teamsport, zoals voetbal of korfbal scoort daarom dan ook hoog in de top tien van populairste spelletjes voor kinderen. Vaak wordt gedacht dat individuele sporten, zoals tennis, karten, fitness en dans niet bijdragen aan de sociale ontwikkeling van kinderen. Ondanks dat het individuele sporten zijn, wordt er veel onderling gecommuniceerd. Probeer als ouders de tijd dat kinderen doorbrengen achter de computer of een smartphone als Pokémon Go te beperken. Ondanks dat Pokémon GO een buitenspel is zijn kinderen erg gefixeerd op het scherm. Een gameverslaving ontstaat dan ook makkelijk en snel.