Hoe kun je werken voor de overheid?

Misschien heb je er wel eens een reclamespotje over voorbij zien komen; werken bij de overheid. De overheid is over het algemeen een betrouwbare en fijne werkgever. Werken voor de overheid brengt daarnaast nog enkele andere voordelen met zich mee. Zo is er vaak sprake van goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarnaast beteken je iets voor de Nederlandse maatschappij door het uitvoeren van jouw functie. Ook is er sprake van meer stabiliteit wanneer je werkt voor de overheid. Wanneer je werkt in de private sector, waarin het bedrijf waarbij jij werkzaam bent failliet kan gaan is hier minder sprake van. Ook kan het doen van een rijksoverheid opleiding je verder helpen in je persoonlijke ontwikkeling. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren waarop jij kan werken voor de overheid.

Bedrijfsvoering binnen de overheid

Een goede bedrijfsvoering is binnen elke organisatie ontzettend belangrijk voor het functioneren van deze organisatie. Afdelingen zoals de ICT of de Facilitaire afdeling vormen de basis van een organisatie en zijn daarom onmisbaar. Daarom moeten juist deze afdelingen zo efficiënt mogelijk worden ingericht binnen de overheid. Jij kunt hierin een belangrijke pion vormen. Ben je op dit moment nog minder thuis in functies die betrekking hebben op de bedrijfsvoering binnen de overheid? Maar leg je de lat voor jezelf wel graag hoog? Er zijn veel opleidingen bedrijfsvoering die je kunt volgen om je droom alsnog te kunnen verwezenlijken.  

Wees lief voor ons klimaat

De aarde warmt steeds verder op, en dit heeft negatieve gevolgen voor de hele wereld. Het klimaat, en de verandering hiervan speelt gelukkig ook in Nederland een grote rol de laatste paar jaar. En deze verandering heeft ook invloed op het werk van de overheid. De overheid dient namelijk te anticiperen op de veranderingen van het klimaat en de bijbehorende negatieve gevolgen. De overheid heeft de belangrijkste rol in ons land wat projecten die te maken hebben met energie en milieu. Zo houdt de overheid zich bijvoorbeeld bezig met het aanleggen van zonneparken en duurzame huizen. Vind jij het belangrijk om mee te werken aan een duurzamer Nederland? Zet jouw talenten en kennis dan in deze sector binnen de overheid. 

Defensie

We gooien het over een hele andere boeg. Werk jij liever praktisch dan met je hoofd? Ook dan kun jij aan de slag bij de overheid. Naast de voor de hand liggende functie als militair, kun je bijvoorbeeld ook denken aan het bieden van medische zorg binnen defensie. Ben je liever te zee of in de lucht? Ook werken bij de marine of luchtmacht is onderdeel van de overheid.

Juridisch onderlegd?

Ben jij helemaal thuis in de juridische wereld? Dan hebben we goed nieuws voor jou, want de overheid heeft ook juridisch onderlegde personen nodig. Als jurist kun je aan de slag met het schrijven van wetten en het vertalen van de wetten en regels die gelden in Nederland. Bijvoorbeeld naar een concreet beleid of advies. Hiervoor is goede kennis van de wetten en regels in Nederland belangrijk. Als je hierover beschikt en daarnaast ook veel analytische vaardigheden onder de knie hebt, is dit iets voor jou. Ook hiervoor geldt dat er opleidingen beschikbaar zijn om je juridische kennis op te krikken wanneer dit nodig is.