EA een cool bedrijf?

“Jullie zijn allemaal achterlijk!”
 
Ik lees graag columns van anderen, vooral omdat wij bij Gamecom ons daar vooral op richten. Zo las ik met plezier de column over Digitaal Fastfood en vond het een interessante mening die normaal onderbouwd was.
Argumenten vind ik persoonlijk erg belangrijk en niemand hoeft het dan met mij of met ons het eens te zijn. Daarnaast vind ik het belangrijk dat iemand niet infantiel loopt te schrijven, zoals het gebruik van internettaal of, met correct Nederlands, je helemaal het mannetje voelen en de rest maar “achterlijk” vinden. Zo kun je niet discussieren namelijk.Met ongelooflijke irritatie las ik dan ook de column op “Insidegamer” van Mortal Marcel, waarin hij probeert uit te leggen waarom EA een cool bedrijf is en dat wij gamers allemaal achterlijk als wij dat niet vinden. Het zoveel mogelijk benamen van mensen die het met hem niet eens zijn is blijkbaar hip, want het is bijna onmogelijk om een zin te lezen zonder een woord van irritatie te lezen. Daarnaast is het ook vreselijk irritant dat er geprobeerd wordt enorm alwetend over te komen en de lezers die het niet met hem eens zijn te beledigen. Sarcasme is leuk, maar denigrerende teksten dat iedereen maar een meeloper is (het tegen de grote menigte ingaan is ook een bepaalde houding die mensen zich graag aannemen zonder inhoudelijk er over na te denken) gaat nergens over en toont maar weer eens aan hoe infantiel deze tekst is. Op de middelbare school deed ik dat nog wel eens, iemand aanvallen op zijn gedrag in plaats van inhoud, maar ergens na mijn “propjes-gooi-periode” ben ik daar mee gestopt. Ik krijg dan ook zwaar de indruk dat de schrijver alles behalve een “nerd” wil lijken en daarom maar zogenaamd de meest stoere teksten opschrijft.

Daarnaast is het artikel naar mijn mening ongelooflijk slecht beargumenteerd. Natuurlijk is het een trend om EA af te kraken (dat geven we ook toe in andere rants), maar er is wel duidelijk een reden voor (en nee, niet om mee te lopen, maar om een boodschap over te brengen). Meningen als “mensen hebben een hekel aan EA, maar kopen schijnheilig de game wel” en het voorbeeld over Frankrijk zijn natuurlijk nergens op gebaseerd. Dat laatste geeft hij ook wel toe, maar zeg het dan ook niet.
Daarnaast zeggen top10 verkopen erg weinig en we kunnen het wel met elkaar eens worden dat beoordelingen van de media ook lang niet alles meer is. Je kunt de kwaliteit van de games sowieso niet afmeten aan het eerstgenoemde en het tweede wordt voornamelijk bepaald door het totaal aanbod van games (wat weer sterk wordt beïnvloed door EA).

EA is uiteraard een bedrijf dat wil groeien, maar dat wil niet zeggen dat alles verantwoord is voor de industrie. Innovatie wordt beperkt wanneer er iemand is die de markt verstoort. Wanneer EA alles opkoopt wat enigzins origineel en aanslaat bij het publiek (zoals bijvoorbeeld Battlefield), wordt ten eerste talent gestandaardiseerd tot de EA formule en ten tweede wordt het moeilijker voor bestaande bedrijven te overleven. De marketing van EA is enorm en de klant kan uiteindelijk maar één keer zijn €59.99 besteden. Games die wel origineel zijn en ontwikkeld worden door mensen die wel hart voor de games hebben en niet meteen aan de aandeelhouders denken worden eruit geconcurreerd.

Westwood is een goed voorbeeld. De C&C reeks was altijd toonaangevend op het RTS gebied en Westwood stond voor kwaliteit. Gamers hadden enorm veel respect voor het bedrijf, maar door de overname van EA is het erg snel bergafwaarts gegaan met de C&C reeks. De community wordt simpelweg niet meer ondersteund en gamers zitten met producten die niet af zijn. Natuurlijk interesseert dit de mainstreamer niet, maar de fan die graag online competities speelt wel. Zo zijn er nog zat andere titels te noemen die letterlijk verkracht worden door EA en alleen maar een geldbetekenis hebben voor het bedrijf.

Er is echter wel één punt waar EA wel goed in is en dat is het mainstream maken van het gamen over het algemeen. Dit vind ik zelf een goede ontwikkeling, meer mensen die in contact komen met games. Echter, dit staat er even los van en ik wil verder in deze rant ook niet inhoudelijk op EA ingaan. Ik had dat graag gewild bij Insidegamer, maar voel mij absoluut niet uitgenodigd om mijn mening te plaatsen onder een stuk waar iemand denkt dat hij het helemaal is en niet normaal reageert op tegenargumenten. Of wellicht ligt het aan mij en ben ik gewoon achterlijk.