De psychologie van de verliezende pokerspeler

Pokerface

Dit is de eerste post in een reeks over poker psychologie hier op Vogg. Psychologie speelt een belangrijke rol in poker, een begrip van een aantal psychologische principes zal de gemiddelde pokerspeler dus goed van pas komen.

We gaan het hebben over de psychologie van de verliezer. Wat gebeurt er met ons als we verliezen? Welke invloed heeft dit op ons spel? Als we begrijpen wat er gebeurt kunnen we er ook met enige rede zelf mee omgaan.

Als we verliezen is er een natuurlijke fysiologische reactie gaande in ons lichaam.  Het geeft ons een ongemakkelijk gevoel, wel voelen het in onze maag, duizenden spiertjes trekken samen en ook mentaal lijden we.

Automatisch proberen we die ‘pijn’ te verdringen door zo snel mogelijk weer te winnen.  Dit is het begin van een pokerverslaving, spelers openen steeds een nieuwe pokerroom om het vorige verlies te verdringen.

Het komt eropaan het eigen verlies rationeel te bekijken en zo de natuurlijk reactie te verdringen.  Men moet de verwachtingen realistisch houden, wanneer men steeds hoge verwachtingen heeft valt het verlies natuurlijk veel zwaarder.