Gokken door de jaren heen

Zolang wij mensen al bezig zijn met het beoefenen van sport, zolang wordt er ongeveer ook al op sportwedstrijden gewed. Eigenlijk kun je overal op wedden, een gebeurtenis gebeurt dan wel of juist niet. Een sporter of sportteam kan een wedstrijden verliezen of winnen, eigenlijk kan worden gewed op iedere uitslag. Bij de toto bijvoorbeeld moet je voorspellen of een team wint, gelijk speelt of verliest en bij veel loterijen kun je ook nog inzetten op de juiste uitslag van de wedstrijd.

Legaal en illegaal gokken

Veel gokspelen zijn gelegaliseerd door de overheid en kunnen dus volledig legaal worden gespeeld. Denk bijvoorbeeld aan gokken in een van de vestigingen van Holland Casino, het meespelen in de lotto of de Postcode loterij. Maar er worden ook veel gokspelen illegaal aangeboden, zonder vergunning van de overheid. Op straat is het meest bekende voorbeeld wellicht het balletje-balletje spelen. Drie doosjes worden snel door elkaar geschoven en onder een ervan ligt een balletje. De speler moet raden onder welk doosje het balletje zich bevindt. Als hij het juist heeft wint hij het bedrag dat hij heeft ingezet. Maar ook zijn er nog steeds veel illegale loterijen waar je aan mee kunt doen. Maar zoals met alles in de wereld, naast de legale variant bestaat er bijna altijd ook nog een illegale variant.

Gokken op sportwedstrijden

Wat ook al lang erg populair is, is het gokken op sportwedstrijden. Dat kan dan gaan om een voetbalwedstrijd, gokken op voetbal is erg populair, maar ook op tenniswedstrijden, hockeywedstrijden, enz., kan worden ingezet. Dat gaat vaak om forse bedragen en ook hier heb je een legale variant (bijvoorbeeld de Lotto) en illegale varianten. Mesen houden nu eenmaal van de spanning van het gokken, winnen we of verliezen we?

Gokken in de oude tijd

Ook vroeger in de oude Romeinse tijd werd er al gegokt, bijvoorbeeld op paardenrennen die in die tijd erg populair waren. Maar het was ook de tijd van de gladiatoren die elkaar tot de dood bevochten in de arena. Ook daar werd grof op gegokt door het volk. De gladiatoren waren meestal slaven die werden opgeleid tot gladiator. Ze werden lichamelijk en mentaal getraind tot volwaardige vechtmachines, want met gladiatoren was toen veel geld te verdienen. Ook werd er vroeger veel gegokt met dobbelsteen spelen, het oude dobbelen is daar een goed voorbeeld van. Een heel simpel spel met dobbelstenen waar mee gegokt kan worden is bijvoorbeeld inzetten op even of oneven. En zo zijn er eindeloos veel varianten te bedenken.