Softwarepatenten

Softwarepatenten in actie

Ik ben nooit een groot fan geweest van corporaties die tot doel lijken te hebben om alle kleintjes de markt uit de drukken, maar vandaag werd het persoonlijk. Yahoo! klaagt Xfire aanomdat ze een concept gebruiken dat Yahoo! naar eigen zeggen al eerder heeft bedacht.Xfire is een instant messenger met als grote voordelen dat je kan zien welke games je vrienden aan het spelen zijn, je deze vrienden bij sommige games kan messagen in het spel zelf en je ze bij andere games direct kan joinen in de server waarop zij spelen. Verder houdt het programma de statistieken bij (hoe verslaafd is iemand aan WoW? 70 uur in 7 dagen zegt genoeg) van het aantal uren dat je speelt.Yahoo! Messenger kon dit ook, nou ja je kon zien of je vriend Scrabble aan het doen was, of Dominos. Alleen ge├»ntegreerde “games” (die titel verdienen ze niet eens) werkten mee en van Warcraft of Counter-strike had Yahoo! nog nooit gehoord. Om verwarring uit de weg te halen, laat ik even zien wat de verschillen tussen Xfire en Yahoo! Messenger precies zijn.1: Yahoo! vraagt je bij de install tot 3 keer toe of hij alsjeblieft je start page mag veranderen naar Yahoo! (Beginnen jullie die uitroeptekens ook al zat te worden? Ja? Mooi.)
2: Yahoo! vraagt je of je 4 andere services wil installen bij het installeren van de messenger.
3: Yahoo! installeert zich ongevraagd op je desktop, meteen extra icoontje voor Yahoo! mail, waar ik een duidelijke “nee” op had geantwoord.
4: Yahoo! integreert zich zonder te vragen in IE, niet dat ik dat gebruik, maar wederom ongevraagd.
5: Yahoo! installeert zich ook even in de startbalk, omdat de makers bang zijn dat je hun rommel niet meer terug kan vinden.
6: Yahoo! maakt ongevraagd twee links aan in je quickstart bar, wederom ongevraagd.
7: Yahoo! wil alles van me weten, postcode invullen is verplicht… doe je dat eenmaal dan beweert het dat jouw postcode niet bestaat, grappig.
8: Xfire doet geen van het bovenstaande en vraagt bij alles netjes of je dat wel wil.
9: In tegenstelling tot Yahoo! ziet Xfire er cool uit.

De support van Xfire is fenomenaal. Verscheidene site admins posten geregeld op de forums bij probleemthreads. Elke maand worden er meer games supported en worden er nieuwe functies toegevoegd, wat dat betreft lijkt het Firefox wel.

Thank god for Europe, al verscheidene malen heeft Polen er voor gezorgd dat de issue software patenten van de agenda geveegd werd en ik ben ze er hartelijk dankbaar voor. Stel je toch eens voor dat er alleen maar grote bedrijven zijn die alle patenten opkopen om ze vervolgens volkomen onverantwoord te gebruiken (denk aan Creative Labs die Aureal 3d’s patenten kocht). Is er een alternatief voor Xfire? NEE. ZEUR DAN NIET. Het is niet alsof hun eigen service hierdoor minder goed zal lopen, ze bieden namelijk geenszins een alternatief en met de malware die zij een instant messenger noemen gaan ze het ook niet redden. Leuk feitje: Yahoo! heeft het afgelopen kwartaal een winst geboekt van 372 miljoen euro. Fuck toch op met je Yahoo! en laat de hardcore ook haar programmaatje hebben.

/nick Xt-WC3

FYI: De Yahoo! Messenger explorer bar heb ik tot op heden niet kunnen verwijderen van mijn Win (I have my reasons  ) systeem. Ik raad iedereen dan ook aan om met een grote boog om alles wat met Yahoo! te maken heeft heen te lopen.