Speelgoed vroeger en nu

Er wordt al eeuwen en eeuwen gespeeld door kinderen en heel lang geleden werd er al speelgoed gemaakt. Natuurlijk niet machinaal als tegenwoordig, maar met de hand waarbij primitief gereedschap werd gebruikt. In vroegere tijden werd er al allerlei leuk speelgoed uit hout gesneden waar kinderen zich in die tijd prima mee konden vermaken. Nog geeneens zo lang geleden werden bordspelen als Monopolie, Risk en Mens-erger-je-niet veel verkocht in de speelgoedwinkel. Maar langzaam maar zeker werden die spellen steeds minder gespeeld, niet in de laatste plaats door de opkomst van de tablet en de smartphone. Tegenwoordig zit iedereen in het gezin na het eten op zijn eigen smartphone te kijken en spelletjes te spelen, ieder voor zich. Wat we daarvan moeten vinden is weer een andere discussie, maar feit is wel dat we blijkbaar steeds individueler aan het worden zijn in onze moderne maatschappij.

Speelgoed in de moderne tijd

Tegenwoordig zien we toch wel dat de bordspelen, de gezinsspelletjes wat minder worden verkocht en dat er meer spelletjes en speelgoed wordt geproduceerd en verkocht voor individueel gebruik. Die verschuiving heeft veel te maken met het feit dat steeds meer kinderen een computer, laptop, tablet of smartphone hebben. Op school wordt bijvoorbeeld tegenwoordig heel veel gebruik gemaakt van de tablet tijdens de lessen, eenvoudigweg omdat het fenomeen internet echt niet meer weg te denken is uit onze huidige maatschappij. Kinderen groeien in onze tijd op met de smartphone en kunnen op jonge leeftijd al eenvoudig apps installeren en gebruiken.

Spelletjes voor de tablet en smartphone

Met de opkomst van de tablet en de smartphone werden er ook veel spelletjes in de vorm van apps geschreven voor de jeugd. Een spel als Candy Crush bijvoorbeeld wordt wereldwijd ontzettend veel gespeeld. Het is simpel te bedienen, de regels zijn eenvoudig maar het spel is ontzettend verslavend. Dat komt niet in de laatste plaats door de fantastische visuele effecten en mooie geluiden die bij het spel worden gebruikt. De kracht van spelletjes geschreven voor de tablet en de smartphone is, dat de bediening eenvoudig is. Via de touchscreen, dus zonder toetsenbordcombinaties of joystick, kunnen alle spelletjes worden gespeeld en dat is iets wat kinderen erg aanspreekt. Tel daar de prachtige visuele effecten en mooie geluiden bij op en het ideale spel is geboren.
Het voordeel van de smartphone is natuurlijk ook dat je hem altijd bij je kunt dragen, zodat je overal waar je maar bent een spelletje kunt spelen. En kinderen zijn ongeduldig, dus tijdens een lange autorit bijvoorbeeld kunnen ze eenvoudig de tijd doden door een leuk spel te spelen.